Bunnik gaat voor eerlijke handel

 
Wethouder Hoogendijk en Rob de Coole. Foto: Agnes Corbeij

ODIJK – Eind 2011 is de gemeente Bunnik een officiële Fairtrade gemeente. Dat is tenminste het doel van het Platform Bunnik Fairtrade. Maandag werd de aftrap gegeven voor deze campagne.

Het initiatief kwam tijdens een bijeenkomst van de Coalitie voor de Mensenrechten in 2009, waar het thema ‘voedsel’ in de schijnwerpers stond. Een paar maanden later stond er een Platform met zo’n 25 leden, verschillende werkgroepen en afgelopen maandag werd het plan van aanpak gepresenteerd en overhandigd aan de wethouder van Milieu, Yvon Hoogendijk.
Het streven om binnen een jaar Fairtrade gemeente te worden is ambitieus, in Nederland zijn slechts zeven gemeenten die aan alle eisen voldoen. In Bunnik moeten minstens acht winkels fairtrade producten verkopen in verschillende categorieën, waaronder drie supermarkten. Ook moeten twee horecagelegenheden fairtrade gerechten of dranken aanbieden. Daarnaast worden onder meer strenge eisen gesteld aan inkoopbeleid en maatschappelijk verantwoord ondernemen van bedrijven en de gemeente. Rob de Coole, voorzitter van het platform: “Het is ambitieus, maar zonder ambitie is er geen daadkracht.”
 
Voor het blok

Binnen een jaar wordt er een kaart uitgebracht van de gemeente met alle winkels, horecagelegenheden en bedrijven daarop die aan fairtrade doen. Ook wordt er een bijeenkomst georganiseerd voor ondernemers rondom maatschappelijk verantwoord ondernemen. Tijdens de aftrap werd de wethouder voor het blok gezet. De Coole: “De gemeente is niet alleen facilitator van het project, maar ook lijdend voorwerp.” Wethouder Hoogendijk had het goede antwoord. Zij had juist de afvalverwerking in de gemeente Bunnik aanbesteed op de meest groene manier. “We hebben hoge eisen gesteld op het gebied van zuinige vrachtwagens en duurzame verwerking. Daardoor stappen we over van Sita naar Van Ganzenwinkel en zijn we nog goedkoper uit ook.”

Behalve bedrijven en de gemeente worden ook de scholen, gezondheidscentra, bibliotheek en kerken betrokken bij het project. Symbolisch werden maandag fairtrade pakketjes overhandigd aan kinderen van de Camminghaschool. (AC)

Uit Bunniks Nieuws van 27 oktober 2010

Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s