Fair Trade brengt ter plaatse een enorme ontwikkeling op gang

Groep inwoners ziet Bunnik graag als Fair Trade gemeente

Edward Mac Gillavry en Sam Korteweg overleggen over Fair Trade Foto: Ank Korteweg
ODIJK – Tijdens het Open Huis van 20 januari sprak Sam Korteweg in, hij is secretaris van het Fair Trade Platform dat vorig jaar in de gemeente Bunnik is opgericht. Hij wil graag dat binnen het raadsvoorstel ‘Millenniumgemeente’ dat nu bij de gemeenteraad ligt, Bunnik ook als Fair Trade gemeente wordt genoemd.

Fair Trade Bunnik is een platform dat uit 30 Bunnikse vrijwilligers bestaat. Hierbinnen is een stuurgroep ingesteld van 7 mensen die allemaal een werkgroep begeleiden. Zo is er een werkgroep Communicatie, Bedrijven, Gemeente, Winkels en Horeca en Maatschappelijke organisaties.

Vanuit de landelijke campagne Fair Trade liggen er eisen om Fair Trade gemeente te kunnen worden. Bepaalde producten moeten dan in bepaalde bedrijven of organisaties worden verkocht of geschonken. Het Bunnikse platform werkt er hard aan dat Bunnik aan deze criteria gaat voldoen. “Wij zijn opgericht om inwoners te stimuleren Fair Trade producten te kopen. Dus dat winkels die producten verkopen en dat horeca, scholen, kerken deze producten gebruiken”, aldus Sam Korteweg.

Hij vervolgt: “Om Fair Trade gemeente te kunnen worden moeten we ook formeel op papier kunnen aantonen dat de gemeente er achter staat. Dat kan met een brief, maar het zou ook in dit raadsbesluit kunnen worden gezet. We hebben onze hoop nu gevestigd op de gemeenteraadsfracties, dat zij op 10 februari een kleine aanpassing opnemen in het raadsstuk over Bunnik als Millenniumgemeente. Bunnik heeft een coalitie die erg voor duurzaam is en kan zelf ook een goed voorbeeld geven. De gemeente moet dan bijvoorbeeld Fair Trade koffie gaan schenken in het gemeentehuis. Bijna alle merken leveren tegenwoordig ook Fair Trade koffie, dus dat kan het punt niet zijn.”

Het Platform is momenteel druk met een nul-meting: “Vanaf eind november zijn we bij bedrijven die etenswaren, kleding en woonartikelen etc. verkopen bezoekjes aan het brengen. We inventariseren welke Fair Trade producten ze al in huis hebben. Wat blijkt is dat veel bedrijven wel wat willen, maar bijvoorbeeld geen goede informatie hebben over Fair Trade producten in hun branche. Wij helpen ze dan verder op weg.”

Het Platform bestaat uit actieve vrijwilligers met hart voor de goede zaak. “Het goede van Fair Trade is”, zo legt Edward Mac Gillavry uit, “dat je van hieruit iets op gang kunt zetten om elders de leefomstandigheden te verbeteren. Als boeren een behoorlijke prijs voor hun producten krijgen – als we dus de handelsketen doorbreken waarbij boeren worden afgeknepen – dan heeft dat lokaal positieve gevolgen voor de leefomgeving. Hier wil ik mijn tijd graag aan besteden.”

Ook Sam Korteweg wilde tijdens zijn pensioenjaren iets zinvols doen. “Ik heb altijd interesse gehad in Derde wereldproblematiek. Net als het micro-krediet brengt Fair Trade ter plaatse een enorme ontwikkeling op gang.”

Zie voor meer informatie de website http://www.bunnikfairtrade.nl

Uit Bunniks Nieuws van 2 februari 2011

Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s