Gemeente Bunnik klaar voor Fairtrade

BUNNIK/ODIJK/WERKHOVEN – De lokale werkgroep Fairtrade – onder andere bestaande uit Sam Korteweg, Rob de Coole en Edward Mac Gillavry – heeft het als burgerinitiatief voor elkaar gekregen om college en gemeente-raad zo ver te krijgen dat Bunnik Fairtrade gemeente wordt. Hiervoor moet de gemeente de bedrijfsvoering op een paar kleine punten aanpassen. Het zal de gemeente ongeveer 500 tot 1000 euro per jaar kosten om Fairtrade gemeente te zijn.

Zo moet de gemeente naast koffie en thee nog 4 andere Fairtradeproducten in de categorie ‘eten en drinken’ gaan aanbieden – omdat de gemeente geen kantine heeft zal dit dan in de snoepautomaat en tijdens recepties moeten worden aangeboden. De gemeente heeft beloofd om bij de aanschaf van een nieuw koffieautomaat, een apparaat te kopen waarmee Fairtrade koffie kan worden geschonken.

College en gemeenteraad willen de inkoop wel zoveel mogelijk lokaal doen. Dat kan ook, bijvoorbeeld door in de inkoop via de Voedselgroep te doen, of via andere lokale ondernemers. Ook bloemen kunnen gewoon in het dorp worden gekocht, die hoeven niet Fairtrade te zijn. Verder sprak de gemeenteraad over de aanschaf van duurzame bedrijfskleding. Er bestaat Fair Wear kleding en deze valt niet veel duurder uit.

Fairtrade gaat over eerlijke handel. Dit betekent dat boeren in Afrika, Latijns Amerika en Azië een eerlijke prijs krijgen voor hun producten. En dat de omstandigheden waarin zij
werken menswaardig zijn, dus geen kinderarbeid of extreem lange werktijden en met aandacht voor milieuvriendelijke productieprocessen. Zo kan armoede en achterstand worden omgezet in vooruitgang en ontwikkeling.

Tijdens de behandeling van dit onderwerp in de raadsvergadering deed burgemeester Hans Martijn Ostendorp zijn ambtsketen af om vervolgens in de collegebankjes plaats te nemen – hij nam dit onderwerp over van de inmiddels vertrokken wethouder Yvon
Hoogendijk. Het raadsvoorstel werd met algemene stemmen aangenomen en er waren
veel complimenten voor de inzet en voortvarendheid van de werkgroep “die soms wat sneller ging dan het college kon bijhouden”, aldus Ostendorp. (KJ)

(Uit Bunniks Nieuws ’t Groentje van 28 september 2011)

Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s