Bijeenkomst over MVO

Campagne Bunnik Fairtrade

BUNNIK – Platform Bunnik Fairtrade en Driessen Food organiseerden afgelopen maandag een avond over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) en duurzaamheid. Christiaan Driessen leidde de circa 30 aanwezigen – conform de regels geheel in plastic gehuld – rond in zijn bedrijf.

Burgemeester Hans Martijn Ostendorp opende de bijeenkomst en sprak zijn waardering uit voor het initiatief van Platform Bunnik Fairtrade. Het platform heeft er vaart achter gezet met als resultaat dat de gemeenteraad zich unaniem uitsprak voor de wens om fairtrade gemeente te worden.

Christiaan Driessen en de sprekers Joris Hellevoort (Utrechts Landschap), Lieke Michiels van Kessenich (CSO) en Peter Engelhart (drukkerij Libertas) lichtten allen toe waarom zij werken aan MVO in hun organisatie. Het bleek dat ze meestal al op jonge leeftijd het belang zagen van besparing van grondstoffen, verminderen van afval en beperken van nodeloze kosten. Zie voor het volledige verslag MVO-bijeenkomst 2011.

Kan het beter?

Bij Driessen Food wordt gewerkt aan het veredelen van producten die anders tegen lage prijs verkocht moesten worden of zelfs weggegooid. En steeds wordt gezocht naar aanvoer op kortere afstand, waardoor nodeloos transport vermeden wordt. Bij het Utrechts Landschap staat duurzaamheid al sinds 1927 in het vaandel. Maar het is en blijft een zoektocht. Zo wordt bij de bestrijding van onkruid met wisselend succes geëxperimenteerd met methoden als borstelen en stomen ter vervanging van gif. Drukkerij Libertas is al jaren bezig met maatregelen. Minder energieverbruik, minder afval, minder gebruik van verontreinigende stoffen. Lieke Michiels liet aan de hand van een aantal voorbeelden zien dat in iedere functie de duurzaamheidvraag gesteld kan worden. Je kunt je altijd afvragen: kan het beter?

Na afloop van het officiële gedeelte werd er door de deelnemers uitgebreid nagepraat onder het genot van fairtrade cake van bakker Adriaan Vonk en streekkaas van Jan van Manen. Het platform schonk er een glaasje wijn bij. Fairtrade wijn natuurlijk. (Tekst en foto Edward Mac Gillavry)

(Bericht van Platform Bunnik Fairtrade. Verschenen in Bunniks Nieuws ‘t Groentje en onder de titel ‘Streven naar beter’ in De Nieuwsbode editie Bunnik, van 26 oktober 2011)

Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s