Viering Fairtrade certificaat

‘Fair Trade moet nu nog echt gaan leven bij alle inwoners’

ODIJK – Veel mensen hebben zich ervoor ingezet: Bunnik eind 2011 het certificaat fairtrade gemeente te laten halen – en het is ze gelukt. Dit werd vorige week dinsdag gevierd in het gemeentehuis.

Veel mensen hebben hard gewerkt om van Bunnik officieel een Fair Trade gemeente te maken. En met resultaat! Vorige week kreeg de gemeente tijdens een feestelijke manifestatie het Fairtrade gemeentebord overhandigd en het officiële certificaat. Foto: Gemeente Bunnik

Wie dinsdag rond half vijf binnenstapte werd begroet met Afrikaans getrommel door de djembégroep van de Muziekschool. Het gaf meteen de juiste sfeer aan de bijeenkomst.

Rob de Coole, voorzitter van de stuurgroep Fair Trade, noemde het een historische dag voor de gemeente. Eén waarop het antwoord op de vraag waar Fairtrade voor staat, nogmaals gegeven mag worden. “Eerlijke handel. Dit betekent dat de leveranciers van de grondstoffen, vooral boeren in Afrika, Latijns-Amerika en Azië, een eerlijke prijs krijgen voor hun producten. En dat de omstandigheden waarin zij werken menswaardig zijn. Dus geen kinderarbeid en geen extreem lange werkdagen.”

Enthousiasme

Ook vrijwilligers, scholen en ondernemers namen het woord. Wat zij allemaal gemeen hadden was hun enthousiasme voor fairtrade producten. Rob Beek van de Brothers Horeca Groep vertelde dat hij niet wilde inleveren op smaak, kwaliteit of prijs. “En dat kan, dus waarom zou ik geen fairtrade producten gebruiken?” Alleen drank bleek moeilijker. Die betrekt Brothers van de Vrumona, maar zij bleken amper fairtrade producten in hun assortiment te hebben. Dan wordt het een keuze tussen lokaal of fairtrade.

Uitdagingen

Liesbeth Gort van de landelijke fairtrade jury en aanwezig om het certificaat uit te delen, weet het wel. “De beste oplossing is met Vrumona om tafel te gaan en te vragen wat zij doen aan fairtrade. Dat is meteen een mooie uitdaging voor het komende jaar. Een gemeente blijft namelijk alleen fairtrade gemeente, als het aantal deelnemers blijft groeien”, vertelt zij later. “Ik raad Bunnik aan fairtrade nu bij een groot publiek onder de aandacht te brengen, zodat het gaat leven bij de inwoners.”

Cadeautje

Wethouder Bert Koopmanschap vindt het certificaat een cadeautje. “Dit krijg ik gewoon in de schoot geworpen, omdat zoveel mensen actief zijn geweest.” Ook om de titel te behouden hebben we zo’n actieve groep hard nodig. Als je het als gemeente doet is het alleen maar een intentie, maar nu wordt het echt heel breed gedragen. Ook de ondernemers zijn geen mensen die even zijn overgehaald, zij zijn zelf enthousiast.”

Inwoners bereiken

Edward Mac Gillavry van het platform fairtrade vindt net als Gort dat de volgende stap is het publiek te bereiken. “Ik merkte het aan mezelf. Ik was druk bezig in het platform, maar er moest toch even een knop om, om me te realiseren wat ik allemaal fairtrade kan kopen. Veel dus! Dat willen we nu duidelijk maken.”

Waar te koop?

Het platform besloot niet alleen te voldoen aan de criteria om van Bunnik een Fairtrade gemeente te maken, maar ook om de aandacht te richten op duurzame producten, biologische producten en streekproducten.

Deze vindt u allemaal in de folder ‘Waar te koop in Bunnik?’, te downloaden op http://www.bunnikfairtrade.nl.

Uit: De Nieuwsbode Bunnik 22 februari 2012.

Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s