Bunnik vertegenwoordigd in Oslo

International Fair Trade Towns Conference

Fairtrade conferentie Oslo

Nederland werd in Oslo vertegenwoordigd door de fairtrade gemeenten Bunnik (Edward Mac Gillavry, geheel links), Dronten, Gouda, Langedijk, Rotterdam, Schijndel en de Utrechtse Heuvelrug. Foto: Erwin Heyl

OSLO/BUNNIK – Van 27 tot en met 29 september vond in Oslo de jaarlijkse internationale conferentie van Fairtrade Towns plaats. Meer dan 200 vertegenwoordigers van Fairtrade Gemeenten uit 25 landen kwamen daar bijeen, waaronder fairtrade ambassadeurs uit de Verenigde Staten, Zuid-Korea, Tanzania, Engeland en Nederland. Namens Het Platform Bunnik Fairtrade nam Edward Mac Gillavry deel aan de conferentie.

Nederland werd vertegenwoordigd door de Fairtrade Gemeenten Bunnik, Dronten, Gouda, Langedijk, Rotterdam, Schijndel en de Utrechtse Heuvelrug. Ons land telt momenteel 34 Fairtrade Gemeenten en nog eens 60 andere gemeenten zijn hard op weg om deze titel te bemachtigen. Wereldwijd zijn er meer dan 1300 Fairtrade Gemeenten verspreidt over 24 landen.

Inspirerende ervaring

‘Het was goed om te zien en te horen dat door het kopen van Fairtrade producten boeren en producenten in ontwikkelingslanden meer kunnen investeren in de toekomst van hun bedrijf, familie en omgeving’, zegt Edward Mac Gillavry. ‘Op de conferentie kregen we zicht op de resultaten die vooral in Afrikaanse landen en in Zuid-Amerika behaald worden. Er ontstaan steeds sterkere coöperaties die daardoor in staat zijn hun lot in eigen handen te nemen. De conferentie was voor mij absoluut een moedgevende en inspirerende ervaring.’

De Fairtrade Gemeenten wereldwijd trekken samen op om te zorgen voor meer eerlijke handel. Onlangs tekenden 200 burgemeesters uit 32 landen een verklaring waarin zij de Verenigde Naties vroegen om fairtrade op te nemen in de nieuwe Millenniumdoelen die vanaf 2015 de wereldarmoede moeten terugdringen. Zij pleitten ervoor om via fairtrade boeren en producenten in ontwikkelingslanden te versterken om via handel op eigen kracht uit armoede te komen.

Omzetstijging

De Fairtrade Gemeente campagne stimuleert het gebruik en de verkoop van fairtrade producten. De grotere bekendheid en verkrijgbaarheid van fairtrade zorgt voor een zichtbare omzetstijging. Inmiddels koopt 60% van alle huishoudens fairtrade, ten opzichte van 43% in 2009. Zij kopen steeds vaker en steeds meer fairtrade producten. De omzet van fairtrade producten in Nederland bedraagt nu ruim 90 miljoen euro per jaar.

(Bericht van Platform Bunnik Fairtrade. Verschenen in Bunniks Nieuws ‘t Groentje en onder de titel ‘Fair trade conferentie’ in De Nieuwsbode editie Bunnik, 9 oktober 2013)

Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s