Fair Trade niet alleen voor buitenland

Fair Trade niet alleen voor buitenlandTed Strop (links) en Huub van der Maat bij enkele van de streekproducten die in de landwinkel bij boerderij Slagmaat worden verkocht. De Fair trade groep Bunnik heeft ook altijd gepleit voor het gebruik van streekproducten. Foto: Tonny van Oosten

De Fairtrade groep uit Bunnik heeft vanaf het begin ook aandacht besteed aan streekprodukten. “Het gaat ons ook om de boeren uit onze eigen streek”, vertelt Ted Strop van de kerngroep. Eén van deze boeren is Huub van der Maat.

Door Tonny van Oosten

De Fairtrade groep is zo’n vijf/zes jaar geleden opgericht met als doel van Bunnik een Fair Trade gemeente te maken. Dit is ondertussen gelukt, alleen is het nu zaak Fair Trade gemeente te blijven. Daarvoor is een groei nodig in het aantal bedrijven, verenigingen en instellingen die Fair Trade producten gebruiken. De papieren zijn ondertussen al de deur uit om de status te verlengen. “Daarbij hebben we vanaf het begin ook aandacht besteed aan streekproducten”, vertelt Ted Strop. Eén van de activiteiten van de Fairtrade groep is bijvoorbeeld een jaarlijkse avond over maatschappelijk verantwoord ondernemen, waar Bunnikse winkeliers en bedrijven informatie hierover met elkaar kunnen delen. Op de avond van dit jaar was Huub van der Maat, van boerderij Slagmaat aan de Marsdijk in Bunnik, één van de sprekers. Hij en zijn dochter zetten zich veel in voor de promotie van streekproducten en hij sprak die avond voor Terecht Anders, een samenwerkingsverband in de Kromme Rijnstreek waarin agrariërs, kunstenaars en recreatieondernemers samenwerken. “Zo’n avond is het waard om heen te gaan”, vindt hij. “Fair trade is eigenlijk een beweging om een prijs te creëren waar iedereen een menswaardig bestaan voor kan krijgen.” Strop: “De beweging is inderdaad begonnen voor boeren in Derde wereldlanden, waarbij Max Havelaar zo’n 25 jaar geleden de eerste was die vocht voor goede prijzen voor de boeren daar, maar hetzelfde principe geldt ook hier.” “Fair trade is een beweging die nog steeds groeit en steeds breder wordt, ook omdat steeds meer mensen letten op duurzaamheid.” Van der Maat: “Vandaar ‘beweging’. Het gaat ook om een bedrijf als Vrumona, dat overstapt op LED verlichting.” Strop: “Ze zouden wel meer willen, maar de inkoop van hun ingrediënten gebeurt centraal door Heineken, daar zijn ze door gebonden.” De gemeente, die vanaf het begin betrokken was bij de Fairtrade groep – Strop: “De burgemeester was aanwezig bij onze oprichtingsvergadering” – heeft daarbij ook zelf altijd streekproducten genoemd. “Dit laatste voeren ze bijvoorbeeld door in hun kerstpakketten”, aldus Van der Maat. “Die bestaan uit streekproducten.” Streekproducten zijn echter nog geen onderdeel in de landelijke Fair trade stuurgroep, die kijkt of een gemeente aan alle eisen voldoet om het predicaat ‘Fair trade’ te mogen blijven gebruiken. Strop: “We proberen dit bij hen aan te kaarten en hebben hier nu ook een brief over gestuurd.” “Er is nog groei mogelijk in de gemeente qua gebruik van Fair trade producten. De kerken doen mee, de Barbaraschool is ondertussen officieel een fair trade school geworden en er kan nog meer, bijvoorbeeld bij sportverenigingen. Maar we hebben in de gemeente bijvoorbeeld een aantal restaurants dat bewust werkt met streekproducten in plaats van producten uit Derde wereldlanden. En ook dat is zorgen voor een eerlijke prijs en voor duurzaamheid.” Zie ook www.bunnikfairtrade.nl

(Verschenen in De Nieuwsbode editie Bunnik, 11 december 2013)

Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s