Bunnik Fairtrade bestaat vijf jaar

BUNNIK – Van 25 oktober tot en met 2 november is de landelijke Fairtrade Week. In die week is het vijf jaar geleden dat Platform Bunnik Fairtrade – nu een stichting – werd opgericht. In zowel Bunnik, Odijk als Werkhoven manifesteert Bunnik Fairtrade zich, samen met de Voedselgroep.

Fairtrade staat voor eerlijke handel. Dat betekent dat de leveranciers van de grondstoffen, vooral boeren in Afrika, Latijns-Amerika en Azië, een eerlijke prijs krijgen voor hun producten, die voldoende is om in hun levensonderhoud te voorzien. En dat de omstandigheden waarin zij werken menswaardig zijn. Zo kan armoede en achterstand worden omgezet in vooruitgang en ontwikkeling.

Platform

In 2009 werd er in het gemeentehuis in Odijk een avond gehouden van de Coalitie van de Mensenrechten over het thema ‘Voedsel voor iedereen’. Nico Roozen, directeur van Solidaridad, vertelde over de scheve verhoudingen in de wereld en Willy Wagenmans, destijds wethouder van Houten, deed verslag van de Fairtrade Gemeente Campagne in Houten. Aan het eind van die bijeenkomst werd er een oproep gedaan om ook van Bunnik een Fairtrade gemeente te maken. Daartoe werd Platform Bunnik Fairtrade opgericht.

Het platform bestaat uit een ongeveer 30 mensen uit een kring van ondernemers, kerken, vredes- en milieugroepen en mensen die op persoonlijke titel deelnemen. Om van Bunnik een Fairtrade gemeente te maken, werden allerlei acties op touw gezet. Zo werd bijvoorbeeld contact gelegd met de gemeente en werden informatiebijeenkomsten van de landelijke campagne bezocht. Ook presenteerde de groep zich op de Bunnik Fair en werden supermarkten en andere potentiële deelnemers benaderd.

Certificaat

Samen met Driessen Food werd in 2011 een MVO-bijeenkomst georganiseerd voor bedrijven. Eind 2011 werd bekend dat Bunnik het certificaat Fairtrade gemeente verkreeg. Daarmee was Bunnik de 21e gemeente in Nederland die het certificaat behaalde. In Bunnik zijn inmiddels 16 winkels, 4 horecabedrijven, 6 overige bedrijven en 36 organisaties fairtrade deelnemer. Hun producten en artikelen voldoen aan de fairtrade criteria. Stichting Bunnik Fairtrade kreeg ook voor elkaar dat er in het gemeentehuis fairtrade koffie wordt geschonken. Ook werden er al drie MVO-avonden gehouden.

Door de inzet van de stichting is het publiek zich bewuster geworden van de fairtrade gedachte en in de meeste winkels zijn de fairtrade assortimenten uitgebreid. Ook de Voedselgroep heeft gemerkt dat de omzet de laatste jaren gestegen is. De dertig jaar bestaande Voedselgroep die fairtrade producten brengt op de weekmarkt in Bunnik kan als pionier op fairtradegebied beschouwd worden.

Wereldwijd

De activiteiten in Bunnik maken deel uit van een wereldwijde campagne die tot doel heeft de verkrijgbaarheid van fairtrade producten te vergroten en de consument te stimuleren om deze producten te kopen en te gebruiken. En met resultaat: inmiddels koopt 60 procent van alle Nederlandse huishoudens fairtrade. Zie voor meer informatie www.bunnikfairtrade.nl. (EMG/AC)

(Verschenen in Bunniks Nieuws ’t Groentje op 22 oktober 2014)

Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s