Stichting Bunnik Fairtrade trots op provinciale status

Stichting Bunnik Fairtrade trots op provinciale status

De provincietitel werd door jurylid Agnes Jongerius overhandigd aan gedeputeerde Mariëtte Pennarts. Foto: Edward Mac Gillavry

ZEIST – Utrecht is de eerste Fairtrade provincie in Nederland geworden. Zaterdagmiddag 21 november werd de provincietitel door jurylid Agnes Jongerius overhandigd aan gedeputeerde Mariëtte Pennarts in Figi Zeist. Ook het bestuur van de Stichting Bunnik Fairtrade was aanwezig.

Utrecht was Friesland net voor in de race naar de titel. Het ziet ernaar uit dat de noordelijke provincie begin 2016 de tweede Fairtrade provincie wordt. 14 van de 26 Utrechtse gemeentes, waaronder Bunnik, zijn nu Fairtrade gemeente, Rhenen komt eraan als 15e. Tachtig procent van de inwoners van de provincie Utrecht woont in een Fairtrade gemeente.

Ruben Ruerd van de Universiteit van Wageningen hield een lezing over Fairtrade en de andere eerlijke handel- en duurzaamheidscertificaten. Hij pleitte voor meer productveredeling in de landen van oorsprong. Niet de ruwe koffiebonen exporteren, maar de koffie branden en verpakken in de productielanden.

Vincent Bijlo hield op zijn bekende ‘eigen wijze’ een conference over Fairtrade. ‘Ik ben helemaal Fairtrade, maar mijn kleren zijn dat niet. Als we streven naar eerlijke handel, dan omhult kleding ons als een schuldgevoel!’ Na een paneldiscussie onder leiding van Henk Zandvliet van de Fairtrade groep De Bilt, werd de het Certificaat Fairtrade provincie overhandigd. (EMG)

(Verschenen in Bunniks Nieuws ’t Groentje op 25 november 2015)

 

Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s