Bunnik verlengt titel Fairtrade Gemeente

BUNNIK – Onlangs werd bekend dat Bunnik zich Fairtrade Gemeente mag blijven noemen. Het voltallige bestuur van Stichting Bunnik Fairtrade kwam op dinsdag 19 januari het heuglijke nieuws brengen aan wethouder Rob Zakee van de gemeente Bunnik. Rob Zakee dankte het bestuur voor het continueren van de titel.

Bunnik verlengt titel Fairtrade Gemeente

Rob Zakee met de bestuursleden van Stichting Bunnik Fairtrade. Tweede van links Ragnhild Scheifes, duurzaamheidsmanager bij de gemeente Bunnik.

Na de inventarisatie eind vorig jaar heeft de jury van Fairtrade Gemeente de aanvraag voor titelverlening positief beoordeeld. De jury constateert dat Bunnik is doorgegaan op de eerder ingeslagen weg, zei bestuurslid Ted Strop – von Meijenfeldt tijdens de bijeenkomst op het gemeentehuis. Een gemeente met deze omvang met een Fairtrade kerk en Fairtrade school is bijzonder. Fairtrade als onderdeel van MVO en Duurzaamheidsbeleid wordt in Bunnik goed gezien en uitstekend aangepakt.

De Stichting is trots op de steun van veel maatschappelijke organisaties zoals de kerken (één met de titel Fairtradekerk), kinderopvang Partou en de Fairtrade Barbaraschool, zei bestuurslid Simon Runia. Dit zijn organisaties die vaak een voorbeeldfunctie hebben in de samenleving. Hij hoopt dat anderen het goede voorbeeld kunnen volgen. Maar Runia had ook een paar kanttekeningen. Bij de winkels is nog veel ruimte voor uitbreiding aanwezig. Slechts één supermarkt voldoet aan alle criteria. De andere hebben moeite voldoende Fairtrade versproducten aan te bieden, zoals fruit en bloemen.

Meer Fairtrade producten en deelnemers

Runia vindt het jammer dat in de sector ‘giftshops’ zoals Blokker en Hema nauwelijks Fairtrade producten zijn te vinden. Helaas kan de Stichting als lokale organisatie hier weinig invloed op uitoefenen, omdat het inkoopbeleid grotendeels centraal wordt bepaald. Opvallend is verder het vrijwel ontbreken van aanbod van Fairtrade wijn bij de winkeliers, terwijl dit product in het verleden redelijk te koop was. Hier liggen vast kansen voor de ondernemende middenstander.

Stichting Bunnik Fairtrade zou heel graag zien dat meer bedrijven meedoen. Het is zo eenvoudig om over te stappen op Fairtrade koffie en thee: het aanbod in groothandel en detailhandel is enorm. De Stichting zou graag in het Bunnikse bedrijfsleven iemand willen vinden die zich als ambassadeur wil inzetten voor Fairtrade in de gemeente, vooral bij de bedrijven. De Stichting wil ook meer samenwerken met de gemeente Bunnik en graag gebruik maken van de publicatiemogelijkheden van de gemeente, om zo het onderwerp regelmatig onder de aandacht van publiek en bedrijven te brengen.

Zie voor meer informatie www.bunnikfairtrade.nl en www.fairtradegemeenten.nl Vul bij gemeente in: Bunnik. (Edward Mac Gillavry)

Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s