Duurzaam energiegebruik

BUNNIK – Op maandag 20 juni was er bij Vrumona een avond over duurzaam energiegebruik. Circa vijftig deelnemers luisterden naar presentaties van Simon Runia van Stichting Bunnik Fairtrade, gastheer Koert van de Pest, directeur Supply Chain & Operations van Vrumona, Kees van der Leun van onderzoek- en adviesbureau Ecofys en wethouder Rob Zakee van de gemeente Bunnik.

Duurzaam energiegebruik

Kees van der Leun tijdens zijn lezing

Duurzaam energiegebruik is een onderdeel van de wereldwijde noodzaak om de uitstoot van broeikasgassen, vooral CO2, te verminderen en uiteindelijk tot staan te brengen. Want teveel CO2 in de dunne beschermlaag die de aarde omhult, leidt tot temperatuur- en zeespiegelstijging en een grilliger klimaat. Bij de vorig jaar gehouden klimaatconferentie van Parijs werden al afspraken gemaakt om de uitstoot van broeikasgassen aan banden te leggen, zodat de klimaatopwarming beperkt blijft tot 1,5 of 2 graden Celsius. Kees van der Leun ziet de Parijse afspraken als een belangrijke doorbraak. Maar er ligt een enorme opgave om de energievoorziening met fossiele brandstoffen uit te bannen en te vervangen door een waaier van andere energie opwekking. Alle mogelijkheden van bio-energie, aardwarmte, zonnewarmte, waterkracht, golf/getijde en windenergie zullen ingezet moeten worden. En naast niet uitputtende productie van energie zal het gebruik aan banden moeten worden gelegd. Dat betekent voor het bedrijfsleven en voor particulier huishoudens efficiëntere verwarmingsketels (warmtepomp techniek) maar ook betere isolatie van gebouwen en huizen.

Simon Runia, net terug van een werkbezoek aan Bolivia, wees op de noodzaak van duurzamere land- en bosbouw. De praktijk van steeds nieuwe percelen ontginnen moet worden verlaten. Runia maakte ook melding van het grilliger wordende klimaat in dit Zuid-Amerikaanse land, waardoor de verbouw van koffie lastiger wordt. Er komen steeds langere perioden van regen en kou voor, waardoor pas later geoogst kan worden. Koert van de Pest liet zien hoe Vrumona zijn steentje bijdraagt. Een groot deel van de energie zit in de diverse verpakkingsmaterialen. Vrumona probeert dat zoveel mogelijk energiezuiniger te krijgen. Ook bij het watergebruik voor het spoelen van flessen, worden nog stappen gemaakt. En er ligt een plan om op het dak van de fabriek zonnepanelen aan te leggen. Wethouder Rob Zakee gaf aan wat gemeentelijke overheden kunnen betekenen. Dat is het met elkaar in contact brengen van wetenschap, bedrijfsleven en particulieren. Het stimuleren van energieneutraal bouwen in de nieuwbouw en woningbezitters in contact brengen met producenten van bijvoorbeeld zonnepanelen. Een voorbeeld daarvan was de informatieavond zonne-energie die in april is gehouden.

De vrijblijvendheid voorbij
Juist aan de vooravond van de bijeenkomst bij Vrumona, was er een TV uitzending van Nieuwsuur. Zie http://nos.nl/nieuwsuur en zoek op ‘Bedrijfsleven verplicht aan de energiebesparing’. In de uitzending wordt duidelijk dat voor bedrijven de vrijblijvendheid in het nemen van klimaatmaatregelen voorbij is. Ruim honderdduizend bedrijven, waaronder ook restaurants en winkels, moeten hun panden energievriendelijker maken. Het gaat om bedrijven die jaarlijks meer dan 50.000 kilowatt uur elektra en 25.000 kuub gas verbruiken. Dat zijn er totaal 107.000. We zullen aan de bak moeten om het tij te keren. (Tekst en foto Edward Mac Gillavry)

Ook verschenen in De Nieuwsbode editie Bunnik van woensdag 29 juni 2016.

Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s