Bunnik op weg naar Fairtrade gemeente

Door: Kees Broekman

Odijk – Voorzitter Rob de Coole van het Platform Bunnik Fairtrade reikte maandagmiddag 25 oktober het ‘Plan van Aanpak’ uit aan wethouder Yvon Hoogendijk. Doel: de erkenning van de gemeente Bunnik in 2012 als Fairtrade gemeente.

 

Wethouder Yvon Hoogendijk en platform voorzitter Rob de Coole reiken twee tassen met Fairtrade lesmateriaal uit aan leerlingen van de Camminghaschool. Foto Kees Broekman

Het ‘Plan van Aanpak’ is allereerst bedoeld als richtlijn hoe men dit wil bereiken. De erkenning als Fairtrade gemeente is geen doel op zichzelf. Uiteindelijk gaat het om het bevorderen van blijvende aandacht voor eerlijke handel en eerlijke producten.

Om aan de Fairtrade criteria te voldoen moeten in een gemeente met 10.000 tot 30.000 inwoners 3 supermarkten, 2 giftshops/huishoudelijke zaken, 1 wereldwinkel, 1 vrije tijd- of recreatieonderneming, 2 horecagelegenheden en 1 van de overige branches fair trade producten in het assortiment hebben. Daarnaast zullen ondernemers worden opgeroepen het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) in hun bedrijfsvoering op te nemen.

Promotiecampagne

Tussen nu en juni 2011 vindt de promotiecampagne plaats en wordt een nulmeting gehouden om te kijken in hoeverre er aan de criteria van de landelijke campagne wordt voldaan en waaraan gewerkt moet worden.

Van juni tot december 2011 volgt de resultaatfase om de Gemeente Bunnik voor te dragen voor de Fairtrade erkenning in 2012.

Petje af voor PlatformWethouder Yvon Hoogendijk heeft er alle vertrouwen in dat het ‘Platform Bunnik Fairtrade’ erin zal slagen de erkenning voor Bunnik als Fairtrade gemeente in de wacht zal slepen. Zelden heeft ze gezien dat een project zo snel en efficiënt is opgepakt. Het College en de Raad ondersteunen het traject volledig, temeer daar het ontstaan is als een burgerinitiatief. Dus Petje af.

De Gemeente kan ook gezien worden als een bedrijf en wil graag fairtrade producten in het assortiment opnemen, maar ook Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Als goede stap in die richting werd bekend gemaakt dat de gemeente bij de aanbesteding van een nieuw contract voor afvalverwerking de strengste milieueisen heeft verlangd. Daaraan wordt voldaan door de firma Van Gansewinkel. Ondanks de strenge eisen die de gemeente heeft gesteld blijkt dit contract goedkoper te zijn dan het huidige contract. Ook een mooi voorbeeld van Fair Trade.

Uit: De Nieuwsbode Bunnik, 27 okt 2010.

Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s