Bunnik krijgt titel Fair Trade Gemeente

Voorzitter Rob de Coole: “Dit is de kroon op ons werk!”

BUNNIK / ODIJK – Vorige week dinsdag werd tijdens een feestelijke bijeenkomst in het gemeentehuis het feit gevierd dat Bunnik eind 2011 officieel ‘Fairtrade’ gemeente werd. Rob de Coole, voorzitter van het platform dat veel werk verzette om deze titel in de wacht te slepen, was uiteraard apetrots op het behaalde resultaat.

“Het is een historische dag voor Bunnik”, begon De Coole zijn toespraak. “Dit is de kroon op ons werk.” Het begon allemaal in 2009 op een avond van de ‘Coalitie voor de Mensenrechten’ waar iemand voorstelde Fairtrade gemeente te worden. Burgemeester Ostendorp steunde het idee, maar vond wel dat een dergelijk initiatief een burgerinitiatief moest zijn en daar werd meteen op ingesprongen. Er werd een platform opgericht en diverse werkgroepen gingen in de weer om de verschillende criteria die behaald moesten worden voor deze titel onder handen te nemen. En met succes!

Wethouder Bert Koopmanschap: “De titel Fairtrade Gemeente gaat veel verder dan alleen het gemeentehuis, het gaat over de Bunnikse samenleving. Wij hebben het als gemeente op een dienblaadje gekregen van al deze mensen die zich hiervoor hebben ingezet en dat is prachtig. Natuurlijk hebben we daar als gemeente maar wat graag aan meegewerkt!”

De Coole: “Het leeft ontzettend in Bunnik. Het was hartverwarmend om te merken dat we eigenlijk gewoon op een rijdende trein zijn gesprongen. Bedrijven, scholen, kerken, de gemeente, individuele burgers, iedereen had de neus de goede kant op. Als platform hebben we de boel alleen hoeven structuren en vaste gestalte gegeven.”

Fairtrade betekent dat producten afkomstig zijn van eerlijke en duurzame handel, geproduceerd zijn met respect voor mensenrechten en dat producenten overal over de wereld een eerlijke prijs krijgen. Koffie, thee en chocolade zijn bekende voorbeelden. In Bunnik zijn daar nog duurzame-, biologische- en streek-producten aan toegevoegd. Goed voor de consument en goed voor het milieu!

Namens de ondernemers legde Rob Peek namens de Brothers Horeca Groep uit waarom hij zich al in vroeg stadium betrokken toonde. Peek: “Ik werd enthousiast gemaakt en heb meteen leveranciers gebeld. Voor koffie en thee was de omschakeling naar Fairtrade producten vrij eenvoudig. Voor vruchtensappen en bier bleek het heel wat moeilijker te zijn. Voor een commercieel bedrijf zijn een goede kwaliteit en een redelijke prijs ook erg belangrijk, maar daar valt echt wel uit te komen. Ik ben heel tevreden met onze bijdrage hieraan!”

De titel werd uitgereikt door Liesbeth Gort, Generaal van de Stoere Vrouwen en lid van de jury die Bunnik voor de titel beoordeelde. “In Bunnik is er sprake van een zeer breed gedragen campagne waarbij iedereen iets bijdraagt. Het is heel stoer van deze stuurgroep om iedereen in beweging te krijgen! De koppeling met andere milieuvriendelijke producten is briljant en voegt zeker veel toe. Zo wordt het hartstikke leuk en voor velen vanzelfsprekend om een bijdrage te leveren aan een betere en eerlijkere wereld”

De Utrechtse regio is goed vertegenwoordigd in de rij van Fairtrade gemeenten. Na de titels van Houten, Nieuwegein, De Bilt en nu ook Bunnik zijn ook de gemeenten Zeist en Utrechtse Heuvelrug er druk mee bezig. (SV)

Uit Bunniks Nieuws ’t Groentje van 22  februari 2012

Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s